6 dagen - 8:00 - 18:00
Gegarandeerd de laagste prijs
Topkwaliteit kunstgras
Direct leverbaar
Gratis levering*

Kunstgras leggen doe je zelf

Zelf kunstgras leggen is eenvoudig. Aan de hand van onderstaande instructies kun je, wanneer je een beetje handig bent, het kunstgras zelf installeren.

Bij het kunstgras leggen is een goede voorbereiding essentieel. Zorg dat je de tuin goed opruimt en alle kunstgras benodigdheden bij de hand hebt.

Wat heb je nodig?

  • kunstgras 
  • geotextiel stabilisatiedoek
  • bevestigingshaken
  • stanleymes
  • hamer

Optioneel

  • zelfklevende lijmband (als je meerdere stukken kunstgras aan elkaar wil leggen)
  • valdempende matten (als je een extra veilige ondergrond wil aanleggen)
  • kunstgras borstelmachine

Stap 1 – Ondergrond

De ondergrond is erg belangrijk. Voor een uitgebreid overzicht van de diverse ondergronden en de voorbereiding klik op de link hieronder:

Overzicht alle ondergronden

Stap 2 – Egaliseren

Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet de oppervlakte geëgaliseerd (afrijden/uitvlakken) worden,
dit gaat het beste met behulp van een houten balk en waterpas. Zorg ervoor dat aan de randen het zandbed ook mooi straks is.

Wanneer de randen van het oppervlak voorzien zijn van betonbandjes of tegels, Blijf met de bovenkant van het zandbed ongeveer 2,5cm onder de bovenkant van de betonbandjes of tegels.

Stap 3 – Onderlaag

Valdemping

Bij gebruik van valdemping voor kunstgras is het extra belangrijk dat de ondergrond goed geëgaliseerd is. De matten zijn namelijk vrij stug en nemen niet direct de vorm van de ondergrond over, hier door kunnen er oneffenheden ontstaan. Door de puzzelvorm van de matten leg je ze eenvoudig aan elkaar en snij je ze met een stanleymes in de juiste vorm.

Geotextiel stabilisatiedoek

Rol het stabilisatiedoek (er is geen onder of bovenkant) uit over de oppervlakte. Snij het stabilisatiedoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10cm wanneer u meerdere rollen/stukken stabilisatiedoek nodig heeft. Het stabilisatiedoek voor kunstgras moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat eventueel onkruid groei aan de randen wordt beperkt. Het stabilisatie doek zorgt ervoor dat je bij het betreden van het kunstgras geen verzakkingen krijgt in de ondergrond.

Stabilisatiedoek is alleen nodig wanneer het kunstgras direct op een zandbed gelegd wordt.

Stap 4 – Kunstgras leggen

Uitrollen

Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om e.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.

Snijden

Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes. Belangrijk hierbij is dat u altijd snijd vanaf de onderkant (backing) zodat u de vezels/sprietjes niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee heeft vast gezeten tijdens de productie. Dit doe je door deze eraf te snijden inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes altijd goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer je rondingen wil snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochtjes.

Wanneer er meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar gelegd worden moet je ervoor zorgen dat je beide kanten zo dicht mogelijk bij de sprietjes afsnijdt. Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van +/- 4mm (zelfde afstand als de stikbanen op de achterzijde). Leg de rollen nooit tegen elkaar!

Lijmen

Het kunstgras en de lijmband mag niet nat of vochtig zijn. Ook een omgevingstemperatuur van minimaal 8graden is belangrijk.
Voordat je aan het lijmen begint sla je de kanten die gelijmd moeten worden terug (+/- 30cm). Snij vervolgens de kunstgras lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen.

Wanneer de lijmband goed ligt verwijder je het stickervel.

Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let op! Nog niet aandrukken!

Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd.
Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.

Stap 5 – Bevestigen

Bevestig het kunstgras met bevestigingshaken. Maak met je vingers ruimte tussen de grassprietjes zodat je de punten van de bevestigingshaak direct in de zwarte backing kunt drukken. Sla d.m.v. een hamer de haken door de backing heen. Zorg ervoor dat je geen grassprietjes onder de haak verdrukt. Herstel de grassprietjes rondom de bevestigingshaak door er een maar keer met je hand overheen te wrijven. De bevestigingshaken zullen dan niet meer zichtbaar zijn.

Stap 6 – Instrooien

De kunstgras soorten op onze website behoeven géén instrooizand.

Je kunt deze stap dan ook overslaan.

Soms kan het handig zijn om wat instrooizand te gebruiken om de grasmat wat te verzwaren. Of op plekken waar het gras heel intensief gebruik wordt.

Gebruik hiervoor tussen de 3 en 12 kilo per vierkante meter, afhankelijk van de hoogte en het type kunstgras. Verdeel de zakken instrooizand over het kunstgras. Snij 1-voor-1 de zakken open en verdeel het zand d.m.v. een trekker of bezem. Zorg ervoor dat uiteindelijk het hele kunstgras niet of nauwelijks meer zichtbaar is. 

 

Stap 7 – Opborstelen

De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kun je doen met een harde bezem of met een kunstgras borstel. Borstel tegen de sprietrichting in en gaan de grassprietjes mooi overeind staan.

Let op met het borstelen van de lijmnaad, wij raden het aan een uurtje te wachten voordat je de lijmnaden opborstelt.

Het werk is gedaan, opruimen en genieten van je schitterende kunstgras.

Aan bovenstaande instructies kunnen geen rechten worden ontleend.